Slik sikrer du boligen mot brannfare

Brannsikring redder liv. Det er derfor viktig å vite om du har en brannsikret bolig, og har laget en brannplan. Her kan du lese en komplett guide til hvordan du gjør boligen tryggere.

brannmenn som prøver å slukke en brann i en enebolig

Vet du hva du skal gjøre om en brann oppstår? Les disse tipsene for å føle deg tryggere om det verste skulle skje.

Brannsikkerhet er en svært viktig del av å opprettholde et trygt og sikkert hjem. Brann kan oppstå helt uventet og kan forårsake store ødeleggelser av bolig og eiendeler, men ikke minst alvorlige skader og tap av menneskeliv. 

Derfor er det helt avgjørende å være proaktiv og gjennomføre tiltak for å minimere risikoen. Les videre for å få gode, konkrete tips - som kan være livreddende om det verste skulle skje.

Kort oppsummering:

  • Utarbeid en nødplan for brann, en såkalt brannplan og gjennomfør regelmessige øvelser for å sikre deg at alle i husstanden er klar over hva de skal gjøre om det brenner.
  • Sikre at rømningsveier i boligen er tydelige og lett tilgjengelige, det gjelder også vinduer og eventuelle brannstiger.
  • Sørg for at du vedlikeholder nødvendig slokkeutstyr som røykvarslere og brannslukningsapparater, for å øke beredskapen mot brann.
  • Utfør regelmessige inspeksjoner av brannsikkerheten i boligen - elektriske apparater, belysning og ladere, for å minimere brannfare.
brannslukningsapparat mot grå vegg

Gjennomfør brannøvelser

Øvelse gjør mester, og sikkerhet i hjemmet er intet unntak. Hva man skal gjøre når det oppstår brann krever planlegging og regelmessig øvelse. 

Å prate med hele familien om brannsikkerhet er viktig, også med barna. Ta en grundig gjennomgang av brannplanen og øv på hva dere skal gjøre. Det er viktig å gjøre det tydelig at barn ikke skal gjemme seg, men at de skal rope "brann". 

Å avtale en møteplass er lurt for å unngå forvirring under evakuering. Voksne må sikre at alle kommer seg ut og til møtestedet. Varsle deretter brannvesenet ved å ringe 110, og forsøk etter beste evne å slokke brannen hvis den er liten – dog uten å ta unødige sjanser. 

Prøv å stenge brannen inne ved å lukke alle dører og vinduer, om du finner tid. Ikke pust inn for mye av røyken, den er veldig farlig. Det aller viktigste er at dere kommer dere ut til møteplassen, og venter på brannvesenet.

Utforsk mulige rømningsveier

Det er avgjørende å identifisere ulike typer rømningsveier i hjemmet, for å sikre en trygg evakuering ved brann. Alle etasjer bør ha tydelige og planlagte rømningsveier, som f.eks. vinduer og brannstiger. 

Et vindu kan være en god rømningsvei, men om det er høyere enn fem meter til bakken bør du ha en brannstige. Balkongen kan benyttes som en alternativ rømningsvei, enten man hopper eller bruker en brannstige. I boliger på kun ett plan kan du også benytte utgangsdøren.

Tips for å brannsikre boligen

Det er viktig å etablere gode rutiner for brannsikkerhet i hjemmet, spesielt om natten - det er da det kan være ekstra utsatt. En runde for å sjekke brannsikkerheten er en god kveldsrutine å ha. Her har vi noen forslag til kveldsrutine:

Slå av elektronikk som ikke er i bruk

Slå av elektronisk utstyr som PC og TV når de ikke er i bruk. Unngå å bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel i løpet av natten, de forårsaker flere boligbranner i året. 

Skru av alle lys

Slukk alle lys hver kveld, og pass spesielt godt på å blåse ut alle stearinlys og telys, før du går til sengs for å unngå brann. Vær ekstra forsiktig når du er trøtt, slik at du ikke sovner med tente stearinlys. Det er en ekstra utsatt brannrisiko.

Trygg lading av mobiltelefoner

Selv om det ikke nødvendigvis er en stor fare, er det svært abefalt å unngå å lade mobilen om natten. Lad gjerne under tilsyn, på et trygt underlag, og bruk originale ladere. Plasser mobilen i nærheten av røykvarsleren for ekstra sikkerhet. Mobilladeren kan faktisk kortslutte eller starte å brenne, selv om sjangsen for dette er relativt liten. 

Soverom med Elotec Ajax alarm i taket
Røykvarsler stue elotec ajax

Elotec Ajax har svært konkurransedyktige og trygge alarmer. Ta kontakt med våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg med brannsikkerhet!

Nødvendig brannsikringvern

Når du skal brannsikre boligen din optimalt, trenger du brannsikringsutstyr som røykvarslere, komfyrvakt, riktige brannslukkere og overspenningsvern. Du bør plassere utstyret på riktig sted, for best mulig tilgjengelighet.

Komfyrvakt er spesielt viktig for å hindre at det oppstår brann på kjøkkenet, mens overspenningsvern beskytter først og fremst mot skader ved lynnedslag og andre feil i det elektriske anlegget eller nettverket. 

Røykvarslere - når hvert sekund teller 

Om det skulle oppstå brann i hjemmet ditt har du kun få minutter til å handle, og hvert sekund teller. Røykvarselere gir tidlig varsel om fare, og er kritisk for å gi deg og din familie bedre tid til å evakuere. Det er sterkt anbefal å ha minimum én røykvarsler i hver etasje, og avstanden mellom røykvarslerne bør ikke være mer enn 12 meter fra hverandre.

For ekstra brannsikkerhet bør du installere en røykvarslerpå hvert soverom og øverst i trappene. Les nøye produsentens anvisninger når du installerer en røykvarsler. Om de leveres eller monteres av et alarmselskap eller brannsikringsfirma, får du i tillegg profesjonell hjelp med montering. Dette kan gi en ekstra sikkerhet for at brannalarmene er korrekt installert.

Vi kan anbefale å koble sammen røykvarslerne, for økt sikkerhet. Om da den ene begynner å pipe, vil også de andre røykvarslerne dine bli utløst. I tillegg kan du vurdere å koble dem til et alarmselskap eller brannvesenet for enda raskere responstid. Vet du om brannalarmen din er verifisert? Sjekk at røykvarsleren er godkjent ved å sjekke om den er CE-merket og se etter standarden "NS-EN 14604" på emballasjen.

Valg av brannslukningsapparat

Når det gjelder brannsikring, er det essensielt å ha kjennskap til forskjellene mellom de ulike typene brannslukningsapparater. Hovedkategoriene inkluderer pulverapparater, vann- eller skumapparater. 

Skal man velge pulver, skum, eller vann?

Pulverapparat

Å benytte et pulverapparat er oftest anbefalt for generelt bruk, og om du kun skal ha ett brannslukningsapparat. Du bør imidlertid merke deg at det ikke egner seg for komfyrbranner. Du bør snu opp-ned på apparatet en gang i blant.

Pulver virker ved å angripe og avbryte forbrenningsprosessen samtidig som det danner et beskyttende belegg over brannen, og det hindrer effektivt gjenantenning. Når du bruker denne typen brannslukker dannes en kraftig sky av pulver som raskt omslutter brannområdet. 

Den slokker blant annet brann i papir, tekstil, tre, olje, bensin, gass og elektriske anlegg. Funksjonsdyktig fra - 30°C til + 60°C.

Skum- eller vannapparat

Skum- og vannapparater er ikke like effektive som pulver, og krever regelmessig kontroller av fagfolk, ca. hvert femte år. Disse apparatene kan slukke forskjellige branner, men det er viktig å være klar over begrensningene.

Skumslukkeren består av et filmdannende skum blandet med vann som ved slukking skaper en hinne som kjøler ned brannen og hindrer at brannnen antenner igjen. Skum slukker effektivt branner i blant annet faste organiske materialer som tre, papir, tekstiler, bensin, olje, lakk og elektriske anlegg opp til 1000 volt.

Skummet slukker rent og effektivt og etter bruk kan du enkelt tørke det opp. Funksjonsdyktig fra 0° C. til + 60°C, med frysepunkt under 0° C.

Husk at du ikke kan bruke vannapparat for å slukke komfyrbrann, fettbrann, bensinbrann eller lignende. Du kan skaffe små håndslukkere som er beregnet for akkurat dette.

Ekstra håndslukkere

En ytterligere vurdering er å inkludere små håndslukkere som er spesifikt egnet for branner knyttet til komfyren, fettbrann, bensinbrann og lignende. Plasser dem strategisk i hjemmet, der hvor det mest sannsynlig kan hende noe, som for eksempel i nærheten av eller på kjøkkenet, sammen med et større brannslukningsapparat.

Trenger du hjelp til å gjøre boligen enda tryggere?

Våre elektrikere har lang erfaring med sikkerhet. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg å sette opp gode sikkerhetsløsninger til hjemmet ditt!