Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede
Dame trykker på termostat på veggen

55% av strømutgiftene går til oppvarming – slik sparer du!

Oppvarming av bolig står for over halvparten av strømutgiftene. Her får du tips og råd om hvordan du kan spare tusenlapper i året.

Ifølge Enova utgjør oppvarming omtrent 55 prosent av det årlige strømforbruket til en gjennomsnittlig husholdning. Dermed er det her folk flest har størst potensial for å spare.

Det finnes en rekke ulike måter å varme opp en bolig på. Hva som anbefales kan variere ut i fra boligtype, areal og isolasjon. Men de vanligste alternativene er varmepumpe, varmekabler, jordvarme og panelovner. Det er viktig å velge riktig varmekilde til din bolig.

Varmekabler, varmefolie eller varmematte? Her er en guide til de mest vanlige formene for gulvvarme.

Jordvarme kan lønne seg i nybygg eller etterisolerte hus, men er en kostbar og krevende investering. Varmepumpe er middels kostbar investering som raskt tjener seg inn, men krever en åpen planløsning eller flere pumper for å dekke oppvarmingsbehovet i en større bolig.

Elektrisk oppvarming kan være både praktisk og økonomisk. Med en praktisk og effektiv varmestyring av varmekabler og ovner, kan man faktisk redusere energibehovet til oppvarming med opptil 30 prosent.

Ved hjelp av enkelttermostater eller et sentralt varmestyringssystem kan strømforbruket enkelt reduseres, for eksempel ved å senke temperaturen om natten eller når du ikke er hjemme. For hver grad du senker temperaturen, bruker du fem prosent mindre strøm. Det merkes godt på strømregningen.

Slik styrer du flere varmekilder


Hvis du har flere enn to ovner, er det bedre å ha et styringssystem enn å bruke timere på hver enkelt ovn. I et slikt system kan også gulvvarmeprodukter inngå. Via en app på mobiltelefon eller nettbrett kan du enkelt justere varmen i boligen – også når du ikke er hjemme.

Varmekildene kan justeres hver for seg eller i form av forskjellige soner i boligen. Det optimale er å bruke automatisk styring basert på bruk. Og hvis du for eksempel reiser bort en helg, kan varmen i hele boligen reduseres på en enkel måte. Fortrinnet med elektrisk oppvarming er at den responderer raskt. Her er det altså lett å spare penger uten at det går utover komforten.

Gir deg full kontroll


Nobø Energy Control er et rendyrket, norskutviklet varmestyringssystem du installerer på mobil eller nettbrett. – Denne løsningen er en enkel inngangsport til smarthus-teknologien som vil gi brukerne gode strømsparingsmuligheter, sier produktsjef Arne Hoseth i Glen Dimplex. De står bak Nobøs brukervennlige og enkle app som styrer både gulvvarme og panelovner.

Et styringssystem for varme kan installeres i både gamle og nye boliger. Og det kan også i mange tilfeller integreres med annen smarthus-teknologi hvor du styrer også andre deler av hjemmet via skjermen. Smarthus tar i bruk nyere teknologi for å redusere energiforbruk, gi bedre inneklima og øke sikkerheten i hjemmet på en enkel måte.

Elkonors elektrikere tilbyr smarthusløsninger fra flere leverandører. Da kan man styre, gulvvarme og panelovner, lys, småelektrisk som for eksempel kaffetrakteren, dørlås og sensorer for dører og vinduer, vannlekkasjesensor, brannvarsler samt få oversikt over strømforbruket. Skal du bygge nytt eller rehabilitere boligen? Ta kontakt med elektriker tidlig i prosessen for gode råd om hvilken løsning som passer best.

Våre elektrikere har god erfaring og fagkunnskap om oppvarming av aller typer bolig. Snakk med en elektriker om oppvarming av din bolig.